Polícia rozbila organizovanú skupinu nelegálnych výrobcov alkoholu

20.02.2006 Prešov

Prešov 20. februára (TASR) - Organizovanú skupinu nelegálnych výrobcov alkoholu rozložila v minulých dňoch polícia v Prešovskom kraji. Pri raziách v 17 domoc...
Prešov 20. februára (TASR) - Organizovanú skupinu nelegálnych výrobcov alkoholu rozložila v minulých dňoch polícia v Prešovskom kraji. Pri raziách v 17 domoch a bytoch a v siedmich skladoch prevažne v okrese Poprad a Levoča zaistila 116 tisíc litrov alkoholu v spotrebiteľskom balení. Na spotrebnej dani došlo k úniku najmenej 11 miliónov Sk.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove informoval krajský policajný riaditeľ Ladislav Malik, ide o jednu z najrozsiahlejších policajných akcií v poslednom období. Zároveň je príkladom prvej väčšej spolupráce polície a Colného kriminálneho úradu (CKÚ) SR. Počas viacdennej akcie spolupracovalo 238 policajtov a colníkov nielen z Prešovského kraja, ale aj z Košického, Žilinského a Banskobystrického. Použili aj 12 vojenských policajtov.
Polícia zadržala a vzniesla obvinenia ôsmim mužom. Sudca návrhy akceptoval a všetci sú už vo vyšetrovacej väzbe. Deviaty člen skupiny sa podľa Malika zdržiava v zahraničí. V najhoršom prípade hrozí obvineným trest odňatia slobody na osem rokov. Všetci sú z východného Slovenska vo veku od 28 do 45 rokov a väčšinou ide o súkromných podnikateľov. Pri ich zadržiavaní nemali policajti väčšie problémy.
Pri raziách vo štvrtok a v piatok 16. a 17. februára polícia zhabala päť plničiek alkoholu, tri stroje na uzávery, tri destilačné prístroje, vyše 70 tisíc falošných etikiet, 2540 falzifikátov kontrolných známok, tri stroje na lepenie etikiet, vyše 25 tisíc litrov spotrebiteľského balenia liehu a bezmála 1500 litrov nemrznúcej zmesi s obsahom liehu.
Malik povedal, že páchatelia lieh vyrábali z riedidla na farby a z nezmrznúcej zmesi, ktoré kúpili v Poľsku. Filtráciou a ďalšími chemickými a fyzikálnymi procesmi získavali potom alkohol. Keďže išlo o neprofesionálnu výrobu, môžu byť v predávanom alkohole rôznej značky ako vodka, borovička, slivka stopové zdraviu škodlivé prvky. Podľa Malika však bežným okom spotrebiteľ nezistí či pije práve alkohol takejto produkcie.
Odberateľmi boli rôzne firmy v Prešovskom, Košickom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji. To, či obchodníci vedeli, čo kupujú a predávajú vo svojich obchodoch a pohostinstvách je ešte predmetom ďalšieho vyšetrovania. Nelegálni výrobcovia používali falošné etikety prevažne dvoch firiem so sídlom v Prešove a v Spišskej Novej Vsi.
Námestník riaditeľa CKÚ Tibor Kosik informoval, že výrobky z Poľska boli na Slovensko dovezené legálne a nevznikol žiaden colný dlh. Potvrdil tiež, že na rozložení skupiny pracovali obe zložky od novembra 2005.
Zadržaný alkohol je v skladoch polície a colníkov a bude komisionálne zničený
 

Vyberte región

mark